diumenge, 6 de febrer del 2011

Web 2.0


Amb els meus companys hem realitzat una recerca d'informació sobre un tipus concret de web 2.0. La nostra recerca s'ha basat en el Slideshare. A continuació exposem, cadascú al seu blog, el resultat de la nostra recerca.

Web 2.0

• Suposa un gran canvi ja que entrem en un espai bidireccional (els usuaris hi poden participar activament: penjar continguts, imatges...).

• Permet intercanvi: Xarxa d’intercanvi.

• Etiquetatge i emmagatzematge de recursos – “Delicious” (guardar adreces web, llistat de contactes...)

• Generació de contingut: processador de textos, generar presentacions, editors d’imatges i de vídeo (tot on-line).

• Publicació de recursos: fotos, presentacions, vídeos, podcasting...

• Gestió del temps i organització (gestionar grups de treball, etc): projectes, calendaris, enquestes, notes...

• Xarxes socials: facebook, tuenti...

• Gestors de continguts per desenvolupar websites.

• Altres.

Agafar una aplicació de la web 2.0 que puguem aplicar a l’àmbit educatiu:

a) Motiu pel qual s’escull l’aplicació. Quin interès desperta l’aplicació?
 

Hem triat el Slideshare ja que, d’entrada, creiem que compleix els principals requisits que comporta una web 2.0. En el moment en què s’hi entra, per l’estructuració i format, es fa força evident: seguidament veurem per què. L’elecció es deu, bàsicament, al fet que volíem analitzar una xarxa de continguts, aplicable a l’entorn educatiu, i no pas una xarxa social: en entrar-hi, ens ha agradat força ja que creiem que pot ser útil i, sobretot, fàcil d’utilitzar, independentment de la facilitat o dificultat de l’ idioma que domina a la pàgina, en aquest cas l’anglès. És per això que hi hem trobat interès.

b) Justificació de per què es considera 2.0
 

A diferència de la web anterior, 1.0, enfocada només a la lectura, la web 2.0, dins la qual ubiquem el lloc web Slideshare, permet, a més a més, escriure i participar-hi de forma activa, no pas passiva. Es tracta d’un format obert, d’informació compartida entre els usuaris, que creen dades i coneixement; aquestes dades no depenen de plataformes, resulta fàcil d’usar i és intuïtiu. En resum, el Slideshare, permet expressar-se, crear i publicar; buscar informació d’interès i, per tant, documentar-se.


c) Descripció de les funcionalitats més rellevants

L’Slideshare permet, com ja hem anat esmentant en les característiques de la web 2.0, publicar continguts, sobretot en format Power Point, i també escrit. També hi trobem alguns vídeos. Permet englobar la informació i classificar-la a la carpeta de material preferit, crear altres llistats, comentar els Power Point més interessants, descarregar-los, enviar-los, compartir-los dins de xarxes socials... En definitiva, està tot connectat, on-line, i, per tant, l’Slideshare és perfectament compatible amb altres aplicacions que engloba la web 2.0 (Twitter, Facebook, Sildeshare Blog).
Creiem important comentar però, que aquest espai adquireix la categoria de web 2.0 gràcies a que els usuaris es registren, ja que prèviament tan sols hi ha la possibilitat de visualitzar l’aplicació de forma passiva.

d) Possibilitats i limitacions d’ús en l’àmbit educatiu (especificar en quins àmbits).

Espai social i ric en font d’informació orientat al treball autònom i col•laboratiu, crític i creatiu,a l’expressió personal, a investigar i compartir recursos, a crear coneixement i aprendre…


    * Facilita un aprenentatge més autònom, major participació en les activitats grupals, i hi ha més interès i motivació.

    * Permet el·laborar materials, sol o en grup, compartir-los i estar exposats als comentaris dels lectors i col·laboradors.

    * Ofereix espais on-line per a publicacions de continguts.
    * Possibilita noves activitats d’aprenentatge i avaluació.
    * Millora competències digitals : buscar, processar, comunicar…
    * Possibilita la creació i gestió de xarxes de centre escolars i professors.



Obrir procés de reflexió sobre la web 2.0



1. A quin tipus d’usuari s’adreça l’eina?


El Slideshare s’adreça a un perfil d’usuari molt ampli a causa dels diversos usos que pot oferir. Per una banda és una gran eina per a tot aquella persona que posseeix un coneixement o informació sobre algun aspecte o tema en concret i vol compartir-lo amb la resta de persones. I per altra banda és una gran eina per a tots aquells usuaris que busquen informació a la web perquè permet trobar-la de manera senzilla escrivint la paraula clau d’allò que es busca. Un exemple d’usuraris que podrien fer servir el Slideshare podrien ser els mestres per buscar continguts varis per recolzar els materials donats a classe i utilitzar aquesta via per presentar continguts curriculars, presentacions, treballs etc. I també és una bona eina per a l’alumnat, ja que podrien crear les seves pròpies presentacions i compartir-la amb la resta de company i fins i tot comentar-les.


2. Com s’organitza i gestiona la informació?
 

La informació s’organitza en diferents apartats, a la pàgina d’inici trobem el buscador on s’introdueix la paraula clau de la cerca. A més a més trobem diferents apartats on es destaquen diferents continguts com ara Featured pro users, featured,  hot on facebook, hot on twitter. També hi ha una classificació segons el tema del que vols realitzar la cerca com ara borsa, educació, disseny, salut, tecnologia, entreteniment, viatges, etc.


3. Possibilita el treball col·laboratiu?

El Sildeshare permet el treball col·laboratiu en cert grau, perquè permet deixar comentaris i això fa que hi hagi més interacció entre els diferents usuaris. No possibilita un treball tant col·laboratiu com podria ser la Wiki perquè en Slideshare és més una eina per compartir informació un cop està acabada i no tant per anar generant informació i que aquesta pugui ser elaborada per diferents persones alhora.


4. S’estableixen relacions entre els usuaris? De quin tipus?

Si es poden establir relacions entre els usuaris però per poder-ho fer cal primer de tot registrar-te i crear un perfil. Un cop tens el perfil pots comentar els diferents continguts i també permet classificar els usuaris a la carpeta preferits. El Slideshare no seria en principi una xarxa social per tant les relacions que estableixen els usuaris és una relació del caire més formal, generalment per comentar coneixements o simplement per comentar la informació penjada.

 
 Realitzat per: Jordi Argenetr Mallol, Alba Estévez Segura i Anna Bonilla Franch