diumenge, 8 de maig del 2011

Les noves addiccions en l'adolescència: Internet, mòbil i els videojocs.

He estat buscant informació sobre aspectes "negatius" sobre l'ús excessiu de les TIC i sense un control adequat. Buscant buscant he trobat una investigació que han realitzat a la Universitat Blanquera, on explica què passa amb els adolescents que fan un ús excessiu de les noves tecnologies. Considero que és un tema interessant, i ja que a les classes no ens informen d'aquests aspecte, doncs amplio jo la informació.

Per a tot aquell que li interessi llegir la investigació us adjunto el link on hi ha el document. Realment us el recomano, és molt interessant.

EL JOC EDUCATIU: El joc dels primers auxilis


He escollit el joc un joc interactiu que és de la creu roja i serveix per a practicar teoricament els primers auxilis. Com que això és un tema que m'interesa molt (els primers auxilis) he pensat que seria interesant fer-ne la relació. Aquest jo el vaig descobrir quan en el cicle que vaig fer de grau superior d'educació infantil, a l'assignatura de primers auxilis ens el van ensenyar, amb ell practicavem si sabiem solucionar correctament els casos que se'ns plantejava.
Per què pogueu veure el joc i jugar-hi, podeu clicar aquí: El joc dels primers auxilis 

Descripció del joc: és un joc interactiu que vol apropar els primers auxilis als joves, tot i que el seu contingut és apte per a totes les edats, menys els menors de setze anys. Hi ha diferents víctimes en situació d’accident i l’usuari el que ha de  fer és respondre unes preguntes tipus test sobre com s’ha d’actuar bé.

Objectiu:
-    Crear sentiment d’empatia en les usuaris en vers a persones que puguin estar en situació de perill, mal, etc., d’emergència mèdica.
-    Assolir nocions bàsiques de cures lleus.
-    Saber com actuar i quan actuar en cassos de perill i d’accidents.


Aspectes sociològics:
 
Personatges: En aquest joc l’usuari no disposa d’un personatge per jugar, sinó que ha de triar a una persona de les víctimes i així poder-la ajudar a superar l’accident duent a la pràctica els primers auxilis elementals.

Estereotips: El joc disposa de molts colors i vius per captar l’atenció a l’usuari. Colors que connecten amb la realitat d’una ciutat, fent al màxim possible una ciutat “real”. Els dibuixos emprats en el joc són un bon mitjà per captar l’atenció als joves a participar com a usuaris d’aquest joc.
Tòpics: Com que a les ciutat hi ha molts casos de possibles víctimes d’algun tipus d’accident (de tràfic, a la llar, relliscades al carrer, baralles entre persones, etc.) provoquen que l’usuari sàpigue quina és la realitat de la vida en una ciutat (i fora també), és a dir, que en qualsevol moment, en qualsevol lloc i a qualsevol persona pot passar algun petit o gran accident.

Aspectes estètics:
Anàlisi de la imatge: dintre de la ciutat hi ha varies escenes d’accidents. Tots estan en format dibuixos. La qualitat dels dibuixos no és excel·lent, però són dibuixos que ajuden a entendre millor la seva “situació real”.
 
So: el so dels dibuixos és adequat per la representació que realitzen i simbolitzen. Com a acompanyament és bo per saber el que passa en cada situació de risc. La seva qualitat no és gaire bona, però per ser un joc gratuït i educatiu és prou correcte.


Espero que us agradi el joc! Proveu-lo! És interessant! Sempre en podem aprendre coses noves!

La societat i les TIC

La incorporació dels ordinadors a les diferents activitats productives, de creació i l’oci, així com l'expansió de les xarxes de comunicacions a tots els àmbits de la vida quotidiana, esdevenen en dos fenòmens que visualitzen els canvis que està experimentant la nostra societat. Aquest conjunt de tecnologies basades en la microelectrònica, la informàtica i les xarxes de comunicacions, és a dir, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), constitueixen avui el mateix factor de transformació que en el seu moment van tenir la impremta o la màquina de vapor. Les TIC es materialitzen en nombrosos dispositius i programes que van desde el netbook, als mòbils passant per Internet (wifi). Màquines, xarxes, programes i serveis faciliten la comunicació entre persones d'arreu del món i l'accés a informació en format digital.
"La societat de la informació constitueix la mutació més important que estan experimentant les societats occidentals des de la Revolució Industrial. Com en aquella època, els canvis que succeeixen afecten en la manera de treballar de la majoria de la població i l'objecte de producció, i simultàniament, la manera com ens relacionem entre nosaltres, la manera com aprenem i què aprenem, la manera com accedim a la cultura i a quina cultura accedim. En suma, el que està variant és la nostra manera de viure."

Clars exemples d'aquesta siutació actual de la societat són les següents vinyetes, que posen de manifest de manera còmica el que està passant avui en dia.